Certificatul de performanta energetica

Obligatoriu sau nu, certificatul de performanta energetica starneste un interes din ce in ce mai mare in randul celor care isi construiesc sau doresc sa isi cumpere o locuinta.

Acest certificat este un document tehnic cu caracter informativ ce atesta performanta energetica a unei cladiri (clasa A indica un maxim de eficienta energetica, clasa G indica un imobil neperformant din punct de vedere energetic ). La nivelul Uniunii Europene, statele membre si cele in curs de aderare au obligativitatea ca toate categoriile de cladiri sa detina astfel de certificate din care sa reiasa eficienta energetica iar cladirile publice sa le afiseze in holurile centrale.

Acest fapt s-a impus ca urmare a faptului ca in calitatea lor de consumatori energetici, cladirile au devenit surse majore de poluare a mediului si importante consumatoare de energie. Acestea  sunt responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie in Uniunea Europeana, adica produc cele mai multe de emisii CO2.

Indiferent daca detineti sau nu o locuinta, doriti sa  achizitionati, sa vindeti sau sa construiti una, acest certificat o sa va intereseze deoarece el va deveni obligatoriu la tranzactionarea locuintelor iar pretul locuintelor se va reflecta si in consumul de energie necesar intretinerii acestora.

De aceea, este important sa alegeti solutii eficiente de protectie termica a locuintei, solutii care sa va ajute sa atingeti o performanta energetica inalta. In Romania exista programe de reabilitare termica a locuintelor sustinute de stat, insa acestea nu acorda proprietarilor posibilitatea de a alege  solutiile optime de protectie termica, ele facandu-se la nivel colectiv.

In alte tari, precum Italia si Franta, statul incurajeaza lucrarile de reabilitare termica si de construire de imobile eficiente energetic realizate in regie proprie, prin acordarea de subventii si posibilitati speciale de creditare,.

De exemplu, statul italian acopera pana la 55% din costurile de reabilitare facute in regie proprie.

In Franta, cei care investesc in solutii de reabilitare termica si ating anumite praguri de eficienta energetica a locuintelor beneficiaza de reducerea impozitului pe venit pentru cheltuielile de achizitie. Spre exemplu, pentru ca cea mai mare pierdere de caldura are loc prin intermediul ferestrelor, numai cei care achizitioneaza ferestre cu o performanta energetica crescuta (minim 1,4 W/mp.K pentru ferestele din pvc) si montate de catre profesionisti beneficiaza de aceasta reducere. Pentru cheltuielile de montaj realizate de profesionisti se percepe o TVA de 5,5%, fata de 19,6% cat este in mod normal, ceea ce implica  o reducere cu aproximativ 12% a valorii facturii. Categoriile sociale defavorizate pot beneficia si ele de imprumuturi sociale pentru reabilitarea termica, de pana la 100%. De asemenea, exista o retea de banci care acorda imprumuturi pentru reabilitare in conditii speciale. (Conform datelor preluate de pe www. ecocitoyens.ademe.fr).

Toate aceste facilitati au un scop comun, si anume incurajarea folosirii de sisteme eficiente de protectie termica, adaptate nevoilor fiecarei locuinte. Cu sau fara certificat, este in avantajul dumneavoastra sa optati pentru cele mai bune solutii de protectie termica a locuintei pentru a va putea bucura de costuri scazute la intretinere si implicit pentru a creste valoarea locuintei dumneavoastra pe piata imobiliara, in conditiile in care, pe viitor, perfomanta energetica a cladirilor va fi un factor care va conta foarte mult in stabilirea pretului unui imobil.

Anunțuri

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: