Intre reabilitare termica si energie regenerabila: Programul „Casa Verde”

Dupa programul de reabilitare termica  a locuintelor, Guvernul doreste punerea in practica a  unui nou program de reducere a consumului de energie, Programul « Casa Verde ».

Prin programul «Casa verde» se doreste acordarea unor subventii persoanelor fizice care doresc sa isi inlocuiasca sau sa isi completeze sistemele clasice de incalzire cu unele care utilizeaza energie solara, geotermala sau eoliana, sau cu alte sisteme care care conduc la imbunatatirea calitatii apei, aerului si solului.

Potrivit Ministrului mediului, Laszlo Borbely, aceste costuri cu sistemele de energie regenerabila sunt estimate la aproximativ 4000 euro/locuinta, dintre care statul urmeaza sa subventioneze 55% – 60% din costuri. Mecanismul acestui program este urmatorul :  fiecare solicitant va primi prin email un formular care, dupa ce va fi completat, va fi trimis la Fondul de Mediu impreuna cu numarul de cont in care se doreste sa fie primiti banii pentru subventie. Banii vor fi acordati numai dupa ce va fi prezentata dovada instalarii acestor sisteme, si anume factura.

Potrivit declaratiilor ministrului mediului, se doreste demararea acestui program incepand cu data de 1 iunie 2010.

Reabilitarea termica si energia regenerabila

Programul Casa Verde si  programul de reabilitare termica a locuintelor au un scop comun, si anume reducerea consumului de energie din surse neregenerabile si imbunatatirea calitatii aerului prin diminuarea cantitatii de dioxid de carbon rezultat din acest consum.

Conform studiilor, cel mai mare consum energetic al unei locuinte se face cu incalzirea acesteia. De aici vin si preocuparile pentru reducerea consumului in aceasta directie. O solutie pentru aceasta problema a fost data de utilizarea de sisteme de reabilitare termica, stiut fiind faptul ca orice locuinta are pierderi masive de caldura prin intermediul peretilor exteriori, ferestrelor si usilor, daca nu sunt protejate termic. Rezultatul folosirii acestor sisteme este unul extrem de satisfacator : folosindu-le,  proprietarii si-au redus cu pana la 60% consumul anual de energie.

In momentul de fata, provocarea este una si mai mare, si anume reducerea la minim sau chiar asigurarea unei independente energetice prin folosirea de instalatii de producere de energie din surse regenerabile. Este stiut faptul ca la noi in tara potentialul energetic natural difera in functie de regiune : exista regiuni cu potential solar ridicat, precum partea de Sud- Est a tarii, si regiuni cu potential eolian ridicat, precum partea de Vest si Est a tarii. Acest potential energetic fluctueaza in functie de perioada din an, nefiind constant.

Din aceasta cauza, pentru obtinerea unor beneficii maxime de pe urma utilizarii instalatiilor de producere de energie regenerabila este foarte importanta folosirea lor impreuna cu sisteme eficiente de izolare termica.

Numai acest mix intre sisteme de energie regenerabila si sisteme de izolare termica va poate asigura independenta energetica. In scopul obtinerii unei protectii termice maxime, Aplast va recomanda folosirea ferestrelor Vision, care reprezinta varful de gama in materie de ferestre, asigurandu-va protectie termica atat in timpul iernii, cat si in perioada verii, cand temperaturile sunt ridicate.

Anunțuri

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: