De la „Prima Casa”, la „Primul termopan”

La aproape un an de la lansarea programului « Prima Casa », Guvernul pregateste inca o tentativa de sustinere a afacerilor bancilor si firmelor de constructii, si anume programul de reabilitare termica  a locuintelor cu credite garantate de stat, cunoscut in presa sub numele de « Primul termopan» .

Ce presupune acest program ?

Conform Ziarului Financiar (http://www.zf.ro/eveniment/credite-garantate-de-stat-pentru-reabilitarea-locuintelor-ajutor-pentru-banci-si-constructori-6065088/), prin acest program Guvernul intentioneaza sa ofere proprietarilor de locuinte posibilitatea de a reabilita termic locuintele proprii prin intermediul creditelor garantate de stat, fara avans, cu o dobanda de pana la 7% pe an. Valoarea acestor credite este de 1500 de euro pe camera de apartament si pana la 5000 euro pentru o casa. In plus, cei care contracteaza acest credit beneficiaza  de o reducere de 75% la impozitul anual pe locuinta pe toata perioada derularii contractului. Creditul va putea fi acordat pe o perioada intre 5 si 10 ani, insa, in cazul neachitarii la timp a creditului, Fondul de garantare a Creditelor va achita suma datorata bancii iar  proprietarul va fi executat silit de catre ANAF.

Creditul Primul termopan se poate acorda pentru orice tip de reabilitare termica a locuintelor, de la  achizitionarea de centrale termice, la instalarea de panouri solare si inlocuirea ferestrelor existente cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic. Avantajul acestui credit este ca proprietarul de locuinta poate alege singur materialele folosite pentru reabilitarea locuintei, in functie de preferinte si necesitati.

De ce este nevoie de acest program ?

Pana acum, in cele mai multe cazuri, costurile pentru reabilitarea termica a apartamentelor erau suportate in proportie de 50% de catre minister, 30% de autoritatile locale si 20% de catre proprietari. Potrivit minstrului de resort, Elena Udrea, cu fondurile alocate in prezent, reabilitarea termica a tuturor locuintelor din Romania va fi posibila in cel putin 100 de ani.

Creditul pentru reabilitare termica isi propune sa incurajeze proprietarii sa isi reabiliteze termic locuintele cu fonduri proprii, in scopul micsorarii perioadei de reabilitare termica a tuturor locuintelor din Romania.

Inainte de a incepe reabilitarea termica…

Inainte de a incepe reabilitarea termica a locuintei dumneavoastra, trebuie sa fiti informati cu privire la metodele cele mai eficiente de reducere a costurilor de intretinere si sa tineti cont de faptul ca aceasta investitie este una pe termen lung, de pe urma careia treabuie sa beneficiati de maximum de avantaje. De aceea, este foarte importanta calitatea  produselor folosite.

Tamplaria din pvc si geam termopan nu numai ca va ofera protectie fonica si termica in perioada iernii, dar va protejeaza si de caldura din perioada verii, daca se opteaza pentru un geam cu protectie solara. O reabilitare termica eficienta nu se refera numai la reducerea costurilor de intretinere din perioada iernii, cat si la diminuarea costurilor de climatizare din timpul verii, prin reducerea folosirii sistemelor de aer conditionat. Astfel, prin economiile realizate va puteti acoperi substantial costul lunar al unei rate din creditul garantat de stat. In plus, gradul de confort al locuintei dumneavoastra va creste semnificativ si, implicit, va creste si valoarea locuintei prin incadrarea acesteia intr-o clasa de eficienta energetica superioara.

Mai multe detalii despre importanta tipului de geam folosit si despre eficienta energetica a locuintelor puteti gasi in posturile anterioare (« Vara, iarna, Dual Protect Extreme », « Ferestrele Aplast si eficienta energetica », « Cate camere au ferestrele dumneavoastra ? »).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: